24/7 2015
De rosa rosornas tid är nu


pink_blossom_2015


14/5 2015
En tur runt Asköviken
lovstapumpen_askoviken_2015

Maskrosorna kan man lita på, de blommar oavsett, det tackar vi för. Området runt Asköviken i Västmanland är ett mycket fint besöksmål och passar de flesta.

Vi stannade till nära parkering till Lövstagömslet och började kika på ett par kurtiserande hämplingar och då plötsligt såg vi en annan fin fågel, nämligen en törnsångare (Sylvia communis). Han visade sig länge och ogenerat -och sjöng vackert sin trudilutt. Så borde alla fåglar bete sig, hoppas att sången lönade sig! Fast han mest ägnade sig åt sången hade han tid att norpa åt sig en och annan insekt som kom för nära.

buskage_2015

tornsangare_2015

Törnsångare (Sylvia communis) tar vara på de sällsynta solglimtarna denna vår.

odlingslandskap

Odlingslandskap kring Asköviken.


12/10 2014
Bättre sent än aldrig

kanske_rudbeckia

Något sent påkommet men plötsligt slog den här fina blomman ut. Bara en men desto finare.


28/5 2014

surfinia_red_2014

Surfinia som faktiskt blommade idogt hela sommaren och blommar ännu i oktober.


21/4 2014
Busy doing a lot!

svartmes_2014

Svartmesen har upptäckt mattan som åkte ut på altanen i väntan på transport till tippen (dvs om jag får bestämma). Återvinning har tillämpats i fågelvärlden innan vi ens hade kommit på ordet. Jag hoppas verkligen att svartmesen lyckas med sin häckning, de är ju bara så bedårande. Heja svartmesen!


6/4 2014
Inspection of the wetland project

wetland

Husses våtmarksprojekt kräver ingen skötsel så här års. Tur att någon är självgående.

 

wetland_april_2014

Smooth spring colors, no overstatements so far.


9/9 2013
Höst aktuellt; Sommaren fortsätterdalmatiner_grabbarna

dalmatinern_elis


9/7 2013

I agree, fur is never right

fur_is_never_right

19/5 2013
Dagens morr

Såg jag verkligen rätt? Hade Petra Mede verkligen en vit pälsjacka på sig under Eurovision finalen? Jag tror det. Så osmakligt och idiotiskt att göra reklam för pälsindustrin, hon kan ju inte vara ovetande vilket lidande som ligger bakom dessa döda skinn. Och varför i hela fridens namn ha en pälsjacka på sig i slutet på maj inomhus? Varken praktiskt eller klokt. Var den kanske sponsrad av pälskrämarna? Och det värsta av allt, ingen verkar bry sig ett skvatt eller är folk så naiva att de tror att alla pälsplagg är fusk. It's not. Jag ser mer än gärna att jag blir motbevisad.

dagens_mot_petras_pals


9/5 2013
Sothönor i Hjälstaviken

 

Surprise, det verkar bli sommar även i år.


27/1 2013

Animal Asia

En ny bekantskap bland organisationerna som arbetar för en drägligare tillvaro för djuren i Asien.
Här finns länken till deras hemsida där man kan läsa mer om de olika projekten Animal Asia arbetar med.

vit_krysantemum

 

16/1 2013
Var god försvinn

dont_disturb

Var inte så säker på att polisen alltid vet vad som ingår i deras arbetsuppgifter. Det fick en vänlig själ i Sigtuna erfara när hon försökte göra en anmälan om en upphittad katt. Norrortspolisen vägrade ta emot hennes anmälan och hänvisade till katthem och kommunen. Vad polisen glömde att nämna var att katthem inte får ta emot katter utan anmälan.

Den aktuella katten hade upphållit sig en hel månad runt Harberget i Sigtuna och försökt ta sig in i flera hus. Ja, vem skulle inte göra det efter en månad utomhus mitt i vintern? Katter klarar inte av att leva på luft som många tycks tro. Sigtunabon gav dock inte upp utan kontaktade polisen centralt och där vara man mer påläst och tog emot en anmälan och katten. Den omhändertagna katten vilar nu upp sig på Solgläntas kattpensionat och väntar på att ägaren ska höra av sig. Katten var omärkt så chansen att ägaren och katten återförenas är nog ganska liten. Om kattärenden tar för mycket av polisens tid får de se till att det blir en ändring men tills vidare får de faktiskt se till att sköta de uppgifter som åligger de. Sensmoralen är att det gäller att vara envis och inte ge upp vid första sämsta polis.

Källa: UNT.


Happy New Year 2013!sveaborg


15/10 2012
Nolltolerans?

funderande_dalmatiner

Läste nyligen om en sammankomst där gubbar som kallade sig för jägare och bönder svor nolltolerans mot den stora stygga vargen. Undrar hur det kommer sig att dessa gubbar aldrig kräver nolltolerans mot djurplågeri efter avslöjanden om kobesättningar som drunknar i sin egen dynga efter åratals vanvård? Eller varför hörs det inga krav på nolltolerans mot tjuvjägare? Ja, varför, det är en gåta för mig.


24/9 2012
Hur svårt kan det vara?

Att 60-åriga kärringar inte har lärt sig att sköta om sina djur gör mig milt sagt förbannad. Får jag presentera en sådan marodör, vi kan kalla henne för Doris från Jönköping.

Doris har fått påhälsning av länsstyrelsen 14 gånger sedan 2009 på grund av misstanke om dålig djurhållning. Imponerande siffra med tanke på länsstyrelsens skrala resurser. Tyvärr har det visat sig att det inte bara handlar om misstankar om dålig (eller rättare sagt usel) djurhållning, utan det är ett faktum att Doris inte är kapabel att ta hand om djur. Alternativt inte bryr sig. 

Som vanligt hos djurhållare som tappat greppet, är det brötigt till max på hennes fastighet, all livsglädje har lämnat stället för länge sedan. Kvar i mardrömmen vistas ett 30-tal nötkreatur, får och katter. Nötkreaturen har tillgång till en skitig ligghall som varken gödslas ut eller halmas regelbundet. Katterna är sjuka och fåren oklippta. Dålig tillgång på foder och vatten av bra kvalité, ingen övervakning vid lamning, etc. Listan kan göras lång över bristerna och missförhållandena. Helt bedrövligt och oacceptabelt med andra ord.
Doris orkar inte ta hand om djuren men hon vill inte göra sig av med dem heller, hon äger dem. Äga och vanvårda, det kämpar hon för med näbbar och klor. Efter sju förelägganden och åratals förfall ansökte länsstyrelsen om djurförbud för Doris. Självklart överklagade hon detta och hänvisade till proportionalitetsprincipen! Holy shit! Skulle ett djurförbud vara oproportionellt hårt straff efter åratals misskötsel och utan utsikter att situationen kommer att förbättras!? Nej, det tycker jag verkligen inte, och det tyckte inte heller kammarrätten. Hoppas att denna sorgliga följetong får ett slut nu och att djuren kommer till ett bra ställe och slipper den onda häxan!

brate_och_sorja


26/8 2012

Utmärkt val av Fadimes plats mittemot Hotell Hörnan

rosenblad

Läste en insändare i UNT 12/8 2012 där skribenten vädrar sin fixidé att riva upp beslutet att döpa platsen mittemot Hotell Hörnan till Fadimes plats. Skribenten som kallar sig för Tore Wiksell (finns han på riktigt?) anför att Fadime Sahindal inte har anknytning till den utvalda platsen och fortsätter ”En glorifikation där erinrar om ett brott samt en mördare och hans offer. Jag anser detta vara absurt och smaklöst.” Att döpa platsen till ”Fadimes plats” glorifierar knappast mördaren men däremot hedrar minnet av Fadime Sahindal och många andra flickor och kvinnor som är utsatta för hot och våld, många med dödlig utgång. Dessutom är ”hedra” och ”glorifiera” två skilda begrepp i min värld, men allright jag ska inte haka upp mig på orden.
Wiksell tycker inte heller att Fadime Sahindal kan mäta sig med ”.. de Uppsalabor med ett världsrykte som vetenskapsmän och kulturpersoner. Där finns Nobelpristagare med uppfinningar och rön, som kommit hela mänskligheten till godo.”  

Enligt Wiksell en värdig man att namnge denna plats efter är Nils Dardel. Wiksell motiverar detta med att Dardel var född och uppvuxen i Uppsala. Nja, det är inte riktigt sant. Nils von Dardel föddes i Betna i Södermanlands län och flyttade till Uppsala som 15-åring tillsammans med sin familj. Men det är helt riktigt att han bodde under sina ungdomsår i Uppsala, precis som Fadime Sahindal. Utan att ha någonting emot Nils Dardel vill jag ändå påstå att han inte riktigt platsar i de kriterierna som Wiksell lägger fram i sin insändare (se ovan). Vad gäller Fadime Sahindals anknytning till Uppsala och de avtryck som hon har lämnat efter sig gör henne till en utmärkt kandidat för att få en namngiven plats i centrala Uppsala.
Var och en får ha sina kandidater som man vill lyfta fram men att föreslå att Fadimes plats skulle läggas till Gamla Uppsala, där hon bragtes om livet, med motiveringen att där finns parkeringsplatser, äldreboende och en vändplan gör att man undrar om insändarskribenten driver med läsarna eller är bara allmänt tossig. Enligt honom är mordplatsen i Gamla Uppsala historiskt och geografiskt riktig. Jaha, på vilket sätt då undrar man? Saknas det inte en återvinningscentral?

Nåja, går man på de Wiksellska kriterierna för namngivning av platser i Uppsala blir det ingen plats för hans älskade Dardel eftersom han levde största delen av sitt liv på andra ställen än Uppsala och dessutom dog i New York. Att ens gärningar kommer hela mänskligheten till godo är få unnade och kan knappast tillskrivas vare sig Nils Dardel eller Fadime Sahindal. Men en sak är säker, att ha Fadimes plats mittemot Hotell Hörnan kommer att bli riktigt fint och bra!

9/4 2012

Hund i media -varför blir det så ofta helt fel?

gula_blommor

Den lokala tidningen skrev om gymnasieelever som bjöd på mat under påskhelgen för de mindre bemedlade. Och gissa min förvåning när jag i reportaget såg en bild på en hund som inte ser alltför komfortabel ut ståendes ensam utomhus, möjligen ätandes något? Bildtexten berättar för oss att det är minnsan Kamphunden Amanda 1.5 år som inte fick följa med i Missionkyrkan men gick inte lottlös för det utan fick käka sig mätt hon med. Kamphunden Amanda? Undrar vad reportern Clara Guibourg menade med detta? Är Amanda av rasen kamphund? Visste inte att det fanns någon sådan ras men Clara kanske vet bättre. Eller används kamphunden Amanda till hundkamper? Isåfall av vem? Utsätter någon av de som fanns i Missionskyrkans lokaler sin hund för hundslagsmål? Vet inte reportern att organiserade hundkamper är förbjudna? Om reportern vet att hunden Amanda utsätts för sådana grymheter borde hon kontakta polisen och länsstyrelsen! Eller använder hon bara sådana begrepp som kamphund utan att veta vad det innebär? Oavsett hur det ligger till så blev det sjuhelsikes fel igen...

 

8/3 2012

Djursamlare

katt_i_bur

För någon vecka sedan kunde man läsa i tidningen att länsstyrelsen hade omhändertagit och avlivat ett femtiotal (50!) vanvårdade katter hos en kvinna i Uppsalatrakten. Det ska mycket till innan länsstyrelsen tar ett sådant drastiskt beslut.

Enligt kvinnan själv hade hon gett katterna god omvårdnad. På bilden som publicerades i tidningen kunde man se katter bland bråte i ett rum i totalt kaos dvs misär. Vid tiden för inspektionen hade kvinnan även andra djur; 32 hästar, 13 hundar, höns, getter, sköldpaddor och burfåglar. Man behöver inte vara nationalekonom för att kunna räkna ut att det krävs mycket god ekonomi för att ta hand om så stort antal djur. Som brukligt i sådana fall var inte misären något som hade uppstått över en natt utan var ett resultat av flera års bedrövliga djurhållning som urartat totalt. Kvinnan själv säger att hon lever för att ta hand om sina djur och gör det mycket föredömligt. Ett sådant synsätt är mycket vanligt hos djursamlare (= djurmissbrukare).

Eftersom kvinnan är oförmögen att ge djuren drägliga levnadsförhållanden fick hon ett föreläggande av länsstyrelsen om att göra sig av med djuren. Dessutom polisanmäldes hon för djurplågeri samt brott mot djurskyddslagen. Djursamlaren överklagade länsstyrelsen beslut, och hör och häpna, Uppsalas länsrätt gick på djursamlarens linje som nu får behålla sina 32 hästar, 13 hundar, höns, getter, sköldpaddor och burfåglar. Katterna var ju vanvårdade, det erkände även länsrätten, men de andra djuren skulle psykopaten få behålla. Med andra ord länsrätten dömde alla dessa djur till ett liv under miserabla förhållanden. Och återigen har man bevittnat att det lönar sig för en galen djursamlare att lägga ner all sin tid på överklagande och skrivelser istället för att ta hand om de stackars brottsoffren. Okunnigt och fegt av länsrätten!

Rekommenderad läsning till ledamöterna i länsrätten: Helena Striwings ”Djur som Brottsoffer”, sidan 144 (Bokförlaget Doxa).

Ur Helena Striwings bok:
Utmärkande för djursamlare:
-säger sig vara stora djurvänner
-”räddar” och undsätter djurs som haft det svårt
-har en instabil livsföring och är resursfattiga
-saknar insikt om och förnekar helt att de erbjuder djuren mycket dåliga liv
- kan vara helt oresonliga och kamplystna om och när deras djurhållning kritiseras

Länsrättens önskelåt: Timbuktu – N.A.P.


23/2 2012
3096 Dagar av Natascha Kampusch

3096_dagar


Läste nyligen boken 3096 Dagar av Natascha Kampuch. Ingen kan ha missat vem hon är trots att det nu har gått några år sedan hon blev fri från den över åtta år långa fångenskapen. Jag är glad över att jag läste boken och fick veta vilken stark och okuvlig person Natascha Kampuch är. Hon om någon borde bli en förebild för de som inte tänker låta sig knäckas trots dåliga odds. Jag gillar även bilden av henne på omslaget, blicken säger till mig att hon inte är något stackars offer som vi ska tycka synd om. Önskar henne all lycka och framgång i livet!


21/1 2012
Pöbeln har uttalat sig

Quiz:
Vad ser du på bilden?

ekorre

1 Ingredienser till en pyttipanna X En päls till dotterns Barbie 2 Ytterligare en mun att mätta

Uppsnappat ur ett soffprogram på TV.  Förmodligen var gästerna inbjudna för att diskutera veckans ”nyheter”, bland annat Anna Wahlgrens dotters bok. Har inte läst den, så kan inte kommentera den på något sätt. Det hade däremot juryn gjort, de fällde hätska kommentarer om (fd) barnuppfostringsgurun Wahlgren.

Nästa inslag som juryn skulle kommentera handlade om en hårig grissort (?) som skulle finnas som barnens gulleobjekt men även på menyn på den lokala restaurangen i något sommarland. Ingen i juryn förfasade sig över detta. Jaha. MEN sedan började jag lystra till skiten när den ljuslockiga kvinnan sade att hon inte alls förstod varför folk nuförtiden förfasade sig över gulledjur som äts upp och görs till pälsar. Inget konstig med det! Så har det alltid varit på bondgårdarna. Först lek och sedan slakt.

Jag vet inte vem detta orakel var men jag har en klar skiljeaktig mening! Förr i världen var besättningarna mycket mindre jämfört med de gigantiska dito som krävs för lönsamhet idag. Vi vill ju inte betala för vår mat. Produktionsdjuren levde om inte gott, så åtminstone ett mer naturligt liv jämfört med dagens intensiva industriproduktion. När djuren slaktades gjordes det på plats eller på det lokala slakteriet. Jämför detta med dagens ohyggligt långa slakttransporter! Man kan helt enkelt inte jämföra den intensiva djuruppfödningen med förhållandena som de var för 30-40 år sedan. Inte undra på att ”folk” börjar undra!

Jag vet ju inte vilken verklighet den blonda damen kommer ifrån, men det är sällan pälsar erhålls som en biprodukt från livsmedelsindustrin. Jag har sällan sett någon gå runt i ko- eller grispäls, förutom korna och grisarna själva. Pälsuppfödarna har alltid haft minkarna och rävarna och annat som kan flås för pälsens skull i små burar utan möjlighet till drägligt liv.

Hon kläckte även ur sig att allmänheten bara vill skydda gulliga djur medan de fula djuren är det ingen som bryr sig om. Undrar vilka djur hon klassade som gulliga respektive fula? Ugh, vilken motbjudande tokstolle.


8/1 2012

De tre vise männen önskar en god fortsättning på 2012!

tre_viseman

Om killar kan vara Lucior så kan väl en liten tik platsa som en vis man.

29/12 2011
Ett nytt nummer av medlemstidningen

djurskydd_hast

Föreningen Svenska Hästars Värn har snart 20 år på nacken men är tyvärr inte så känd bland (häst)folk som den borde vara. I största allmänhet tror nog många att hästar har det bra i Sverige och är älskade och omhuldade varelser. Majoriteten är säkert det men det finns rysligt många hästar som får leva sina liv och avsluta det under vidriga förhållanden. Det är inte lätt att upptäcka hästar som står inne dygnet runt under miserabla förhållanden. Länsstyrelsen upptäcker dem inte eftersom de bara åker ut på larm. En annan kategori är hästarna som står ute året runt utan skydd mot regn och rusk -ofta med alldeles för lite foder eller av undermålig kvalité för att kunna hålla värmen. Många tror att speciellt kallblodiga hästar klarar av att livnära sig på ingenting. Har aldrig begripit hur någon kan likställa livet i en lerig nertrampad hage med naturlig hästhållning. Var finns det naturliga i detta?

Men tillbaka till Svenska Hästars Värn. Föreningen bevakar vanvårdsärenden och har möjlighet att via samarbete med Länssstyrelsen och polisen ta emot omhändertagna hästar för omplacering hos föreningens fodervärdar. Många av de omhändertagna hästarna är av segt virke, de har ju klarat livhanken under förhållanden som skördar sina offer. De kräver självklart god omvårdnad som borde vara alla hästar förunnat. Så om du har möjlighet att erbjuda ett gott hem till en omplaceringshäst ta kontakt med Svenska Hästars Värn, alla uppgifterna finns på deras hemsida. Förresten, ett medlemskap kostar bara 200:- mao billigare än en vojlock.


11/12 2011juleljus
Årets första julbord har inmundigats i icke-könssegregerad omgivning. Maten var god - och tack och lov utan plågad julegris. Det blev dock något högljutt eftersom några sällskap omvandlade det anrika värdshuset till en stimmig firmafest.

På tal om kulturella avarter så hoppade tankarna till en utställning vi såg för några veckor sedan. Klipper in en sammanfattning från den:


hederskultur

Utställningen i Uppsala är i sig bra men tampas fortfarande med problemet att inte våga erkänna att hederskulturen är starkt kopplad till gamla traditioner och religion. Man försöker övertyga besökaren i något slags missriktad väljvilja att hedersproblematik även kan drabba svenskar och är inget specifikt problem för invandrarungdomar. Vem vinner på detta?

Läs Dilsa Demirbag-Stens bok "Stamtavlor" som beskriver hur hederskulturen genomsyrar livets alla områden. Efter att läst några andra böcker om hederskultur blir Demirbag-Steens bok ännu starkare

Bra skrivet i ämnet av Tara Twana på Newsmill Förnekare av den specifika hederskulturen sviker offren.

19/1 2012 Läs Bam Björlings artikel på Newsmill om den intellektuella härdsmältan som följde efter Fadimes död. Bam gör även några skarpa kommentarer om utställningen i Uppsala Slott.

4/12 2011

ekorre_under_stjarnan

Vad sägs om ekorraid istället för getaid? Vi kanske går tillbaka till den röda valutan om valutaunionen kollapsar? Vad jag tycker om att skänka pengar till inköp av get kan läsas här.


29/11 2011

Vik fredagen den 22 april för
Svenska Dalmatiner-Sällskapets Årsmöte

dalmatiner_kuriren_1966
Det är alltså återigen dags för ett trevligt årsmöte. Detta innebär även att det åter är dags för oss att tigga "prickiga" saker till auktionen, som börjar bli en tradition. Traditionen är även den goda súpe, som vi alltid serveras på Sahlstöms Festvåning. Till kvällens stora attraktion,förutom dansen, får väl räkna finalen på Svenska Dalmatiner-Sällskapets stora fototävling. Det har till dagens dato inkommit en stor mängd tävlingsbidrag. Juryn får troligtvis ett styvt arbete att kora de bästa bilderna. Naturligtvis börjar kvällen med årsmötesförhandlingarna (kl 19,30), som är den egentliga orsaken till att vi träffas. Men som sagt var, vi passar givetvis på att förskaffa oss en trelig kväll i "prickig anda".

Så trevligt lät det när det vankades årsmöte för Svenska Dalmatiner-Sällskapet 1966. Källa: Dalmatiner-Kuriren Nr1-1966.


15/11 2011

metall_grind

När försvann anständigheten och det sunda förnuftet hos den uppländska bonden som lät en kviga ligga i en lada med brutna framben i flera dagar? När passerade han gränsen som inte får passeras när man är ansvarig för levande varelser? När slog grinden igen bakom honom? Länge sedan, alldeles för länge sedan med tanke på hans långvariga usla djurhållning. Dock har han förnekelsen och förljugenheten i behåll vilket han visade med sina uttalande i rätten. Kvigan led inte. Nej, inte i hans värld. Arma människospillra.

Laleh – Just nu


7/11 2011
Kloka förslag från Sveriges Ornitologiska Förening (SOF)

vaxt_av_ngt_slag

SOF har skickat ett förslag på ändrade jakttider på fåglar till Landsbygdsdepartementet och Natruvårdsverket. SOF föreslår bland annat att jakt INTE ska bedrivas under häckningstiden eller under vårflyttningen. Det tycks vara självklart men så är inte fallet idag. SOF föreslår även att hänsyn ska tas till om beståndet klarar av jakttrycket utan att minska i antal. Rödlistade arter skall inte jagas överhuvudtaget. Läs hela förslaget på SOFs hemsida under Nyheter 2011-11-07 och njut av den underbara bilden på ejderparet! Bra jobbat SOF!! Tack!


novemberdis

5/11 2011 Novemberdis, inte så tokigt med de lite mattare kulörerna.

ringduva_i_dis


24/10 2011

Parnassen Hjälstaviken

Just two months to Christmas Eve and the weather is still quite warm some days!

Även om det är ovanligt varmt vissa dagar börjar det ändå dra ihop sig till att alla får ska få tak över huvudet och något torrt att ligga på. Fåren klarar inte av att hålla värmen om de inte är torra! Det har dykt upp många nya hobby fårfarmare som inte verkar ha koll fårens behov utan tycks tror att det är djur som livnär sig på ingenting.

far_i_ulvklader
Djuren skall ha skydd mot väder och vind och något torrt att ligga på.


9/10 2011

Wachtelklubben planerar starta en egen hundorganisation

Wachtelklubbens Norra avdelning i Dalarna (?) hotar med att lämna SKK och bilda en egen organisation på grund av att SKK inte är tillräckligt aktiv i vargfrågan = promota utrotning av varg i Sverige. Oj vilket medlemstapp om dessa gubbar går ur SKK! För att motverka detta enorma intelligensdränage från SKK, går det kanske att blidka Wachtelklubbens Norra avdelning genom att förse alla kennelkonsulenter och ringsekreterare med bössa alternativt skoter och bussa ut dem i Dalaskogarna för att delta aktivt i vargfrågan.

krax


8/10 2011

Rädda tjurarna från männen i rosa glansiga brallor

Aftonblaskan skrev i dag om en "stackars" matador som hade fått ansiktet spetsat under en tjurfäktning i Zaragoza i Spanien. Det varnades för starka bilder. Ville se hur tjuren såg ut, och givetvis var tjurens rygg spetsad med pinnar och blodet rann i rikliga mängder.

Ska jag då tycka synd om matadoren som avsiktligt utsätter sig för en skadad tjurs attack? Nej, det gör jag inte, inte en nanosekund. Det vore lika logiskt som att gråta över en mobbare som halkar på en isfläck när den jagar sitt offer.
Så låt tjurarna vara ifred och låt de småväxta männen i rosa glansiga braller göra något annat meningslöst men utan djur som plågas som "underhållning".

muddy_thoughts

Bullfighting: A muddy Spanish tradition


10/9 2011
Adam Skevstad - Äntligen en vettig jägare!

Jag hade helt tappat hoppet om att det skulle finnas några vettiga jägare kvar i det här landet men vips så hittade jag till Adam Skevstads blogg -om jakt i Sverige. Det har blivit mycket sällsynt med nyanserade åsikter bland de svenska jägarna, åtminstone om man lyssnar på de som är anslutna till Svenska Jägareförbundet med ordförande Torsten Mörner i spetsen.

Det har varit mycket skriverier den senaste tiden om att "hatbloggarna" och osakliga kommentarer ska stävjas men det verkar inte finnas någon gräns för hur mycket hot Mörner och hans vapenbroder Lövbom tillåts vräka ur sig på DN debatt (6/9). Enligt Mörner & co " Nu återstår bara konflikt om de svenska vargarna". Hoppsan, undrar vad som menas med det med tanke på att varghatarna inte har varit särskillt beskedliga hittills. Det vore rent av underhållande läsning när Mörner gör sig till språkrör för landsbyggdens befolkning, om inte läget var så allvarlig för vargarna. Fast det ligger ju något i herr ordförandes påstående; Öster Malma slott ligger ju på landsbyggden och han kompis von Essen är säkert en typisk representant för lantisen som Mörner säger sig värna om. Visste ni förresten att Jägareförbundet fick 52 miljoner i statsbidrag 2010!?

ilex_undrar
Undrar vem som betalade för undersökningen av lodjursfällorna på SVA? Gissa vem som ansvarade för undersökningen? Ja just det, ordförande för Svenska Jägareförbundet tillika statsveterinär på SVA. Fällorna blev godkända så klart. En och annan avgnagad lodjurstass får man visst räkna med.

Uppdatering: Adam Skevstad skriver på sin blogg (3/9) att jatkbrottet i vintras när en varghona dödades med skoter kanske är på väg att klaras upp.
Rosenstaren skrev om detta 20/2.


16/8 2011

Vad är hemligheten bakom de små burkarna?

Nu pratar jag inte om de krämer som vi mogna (hohojaja) kvinnor botaniserar bland i taxfreen. De som lovar oss, om inte evigt liv, så åtminstone lite mindre rynkig tillvaro.

Nej, nu syftar jag på dem som alla kattägda verkar känna till och som i grannskapet går under benämningen 5 för 25. Försöker man numera servera någon av de mer invanda sorterna så ratas maten obönhörligen. Om man däremot hivar fram en sådan där guldfärgad mikroskopisk plåtburk så blir man nästan tvungen att dra på sig ett par grillvantar för att inte bli riven av en såå hungrig och ivrig Torbjörn. Så de där burkarna som saluförs med slogan "om katten själv får välja" kan vi lämna till välgörenhet efter att vi gick in i 5 för 25 fällan.


guldburkar
5 för 25

tornbjorn_the_wise_cat
Torbjörn10/8 2011 A friendly invasion
frogg_no3

Plötsligt sent en kväll såg vi en groda i vår trädgård.
En sensation, har inte synts till på åratal, åtminstone inte av denna viktklass. Nästa kväll var de två -och rätt gissat kvällen därefter steg antalet till tre. Då åkte kameran fram, ursäkta störningen! Eller var de paddor? Strunt samma, fina var de!

Eftermäle 29/12: Undrar om den ungen mannen på akuten slickade på sin padda av kärlek? Åtminstone var han rätt rusig.

Eftermäle 12/10 2014: Nu finns det en Grodguide som app så att man kan se vad besökaren heter.


Mary J. Blige – Someone To Love Me


25/6 2011 Ungdomarna som dokumenterade missförhållanden på
Lars Hultsröms grisuppfödning på Blackstaby fällda i tingsrätten

svajigtNyheten att ungdomarna från Djurrättsalliansen blev fällda kom i skymundan under midsommarhelgen men gick dock att läsa på ATL.
Ungdomarna Malin Gustafsson och Björn Gustafsson, som filmade missförhållanden hos Blackstaby Gris ägd av den dåravande Swedish Meat ordföranden Lars Hultsöm, har nu fällts av Nyköpings tingsrätt för olaga intrång. Ungdomarna dömdes till dagsböter motsvarande ca 2000 kronor vardera. Lars Hultström hade tidigare ställt ett skadeståndskrav på en miljon kronor (sic!), vilket han dock nyligen drog tillbaka. Det hade varit intressant att höra hans motivering i en rättegång.

Det är mycket märkligt att ungdomarna blev fällda överhuvudtaget medan Hultström gick fri. I själva verket blev det aldrig något åtal mot Hultsröm. De obarmhärtiga bilderna och filmen som visade smutsiga och sjuka (och döda) grisar var utan tvekan från Blackstaby, det har ingen förnekat. Hur är det då möjligt att Hultström gick fri medan ungdomarna blev dömda? Förmodligen beror det på att åklagaren som fick ärendet om missförhållandena i Blackstaby inte var van vid den typen av mål. Han gjorde helt enkelt ett dåligt jobb. Förundersökningen lämnade många frågetecken efter sig.. Utlåtanden som veterinärerna Per Wallgren och Per Jonsson gjorde om bilderna från Hultströms grisstallar är också mycket märkliga. De två skrev att det inte kunde uteslutas att förbättringar hade gjorts i Blackstaby och att den ordinarie veterinären som besöker Blackstaby är mycket duktig. Blev ärendet extra känsligt eftersom Hultsröm var ordförande för Swedish Meat? Ingen tvekan om att herr Wallgren är en duktig grisveterinär med många studier om grishälsa bakom sig men här undrar man starkt var hans lojalitet finns.

Den här historien har fler förlorare än de stackars grisarna vars eländiga vardag Malin och Björn Gustafsson dokumenterade och visade för myndigheterna i en förhoppning att den berömda svenska djurskyddslagen skulle tillämpas. Det är mycket allvarligt när tilltron till rättsväsendet börjar svikta.

16/6 2011

Svenska Hästars Värn

Ett nytt nummer av medlemstidningen från Svenska Härstars Värn är ute nu!
Bli medlem eller stöd SVH genom att sälja dina överflödiga hästaprylar och skänka pengarna till föreningen som jobbar idogt för vanvårdade hästar i Sverige.

hast


14/6 2010

Barbro Börjesson sätter ned foten mot
velourhuliganer

i Hundsport 6/2011

Barbro Börjesson har skrivit en insändare i Hundsport, troligen i vredesmod eller total sinnesförvirring eftersom både logiken och korrekturläsningen har fått stryka på foten.
Barbro verkar hysa agg mot dem som vågar ifrågasätta det gamla ledarskapsbegreppet inom hunduppfostran, de som Barbro Börjesson anser representera den "mjuka instruktörskåren". Till och med Anders Hallgren får en rejäl avhyvling när den frustrerade Börjesson kommer i full sving. En odefinierad grupp som inte var med när Börjessons blev hundbiten (?) anklagas för att blåljuga, uttrycka sig osakligt och bete sig allmännt svinigt.


Priset tar dock Börjessons avslutningssalva: "Tänk om det är så att ni, som säger er vara så mjuka och snälla och enbart ge (sic!) positiv förstärkning, innerst inne är huliganer som draperats med velourtäcke? Usch - det osar Livets Ord om er!"

Redaktionen på Hundsport måste ha fått sig ett gott skratt när de fick in Börjessons insändare. Underhållningsvärdet är sannerligen gott, betyget blir 4 kastkedjor.


Ilex_kissar

Huliganen har tagit ett eget initiativ och kissar26/5 2011

Bird Proof Gel kladdet tar kål på fåglarna

Detta är ju inte klokt, läste på Sveriges Ornitologiska Föreningens (SOF) hemsida att ett företag säljer en kladdig gel som skall hålla oönskade fåglar borta. Denna gel kladdar ner fågeln så att den tappar flygförmågan! Flera tornseglare hade hitttats nerkletade med sådan gel och resultatet blev att fåglarna dog. Vad som händer med fågelungarna i boet är inte svårt att lista ut.

Hur är man funtad när man saluför en sådan produkt? Och ännu större hjärnbrist råder det hos användarna av produkten. Använd gelen istället på röjiga fotbollshuliganer.


17/5 2011
Håll ögonen öppna och polisanmäl illdåd!

Medlemmar ur Fiskarförbundet och Jägareförbundet i Stockholms län har stuckit ihjäl hundratals färdigutvecklade och kläckningsfärdiga skarvungar. Jägarna hade spetsat äggen med vassa nålar trots fågelungarnas dödskrik i äggen och redan kläckta ungar i bona. Jägarna kallar detta för skyddsjakt. Återigen visar jägarna bristande omdöme i sitt agerande! De till och med försvarar sitt agerande med att färdigutvecklade men ej kläckta ägg ska betraktas som embryon tills de kläcks. Det resonemanget är troligen ytterst få som håller med om!

Stockholms Ornitologiska Förening visar mod och polisanmälde de ansvariga för djurplågeri. Dessa jägare borde allvarligt granska sina etiska och moraliska ställningstagande och vad de står för! Men mottot är kanske "ändamålet helgar medlen" som dessa fundamentalister tillämpar.


11/5 2011

Come to Åland and experience the extinguishing
of the common eider!

Vad härligt med våren, alla häckande fåglar och dunbollar som kläcks i rasande takt!

Men vad gör Ålänningarna? De fortsätter med sina gamla traditioner att skjuta ejder under den brådaste häckningssäsongen! Onekligen ett unikt sätt att marknadsföra Åland.

kabbeleka


2/5 2011 Jämtins bästa

Karin Jämtin har kläckt ur sig att Sverige borde införa en muslimsk helgdag i almanackan? Rosenstaren undrar om förslaget har någon koppling till dagens stora händelse? Rosenstaren väntar med spänning hur detta utvecklar sig...

7/5 Jämtin gör en pudel, inte en dag för tidigt. Hon ville kanske dämpa den obefintliga Juholt effekten? Läs mer på Nordic Dervish.


1/5 2011 Varför skjuta en guding?

Nu är det dags att vända blickarna österut och ryta åt ålänningarna att sluta med sitt vårjakt på ejder eller rättare sagt gudingar. Helt absurt att panga på som vanligt när ejderbeståndet har raserats under de senaste åren! Undrar hur jägarna resonerar här, upplevs gudingarna som ett hot?

Det är faktiskt bara Finland och Malta som fortsätter att jaga vårflyttande fåglar, omdömeslöst! Men det är inte bara vårjakten som dessa länder har gemensamt, båda är riktiga loosers i Eurovision sammanhang. Rosenstarens jury delar ut noll poäng till Finland och Malta. Bu!

En positiv fläkt från Sverige:


blasippa Lyssna på ett underbar kåseri av Ludvig Rasmusson som handlar om jämställdhet bland ådor, gudingar, kråkor och vargar! Fast jag håller inte med om att det finns så många elaka hundar i Sverige, däremot alldeles för många elaka jägare!

Ljudklipp från Godmorgon, världen! (P1)
Kåseri av Ludvig Rasmusson
Söndag 01 maj 2011 kl 10:47 (04:59 min)

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=306321422/4 2011

Ren galenskap!

Oj, vad man är okunnig -läste nyligen i tidningen Djurskyddet att 54% av Sveriges areal räknas som renskötselområde, vilket i sin tur innebär att inga vargar får etablera sig inom detta område! Med andra ord, tvåtusenfemhundra (2500) samer som har sin inkomst (?) från rennärigen bestämmer att mer än halva Sverige hålls vargfritt för rennäringens skull! Detta är ju inte klokt!

Då undrar jag, produceras det så hiskeligt mycket renkött att Sverige måste visa sådan enorm hänsyn till rennäringen? Bökade runt bland Statiska Centralbyråns tabeller och fann följande: År 2007 producerades det 2400 ton renkött vilket motsvarar 2% av mängden producerat nötkött. För jämförelsens skull, mängden slaktat vilt samma år motsvarade 11% av nötköttsproduktionen. Inte undra på att man aldrig ser renkött i mataffärerna.

Är rennäringen lönsam och på det sättet rättfärdigar att en liten grupp näringsidkare tillåts diktera villkoren för vargens utbredning? Svaret är ett solklart nej, det pumpas in åtskilliga statliga stödmiljoner i rennäringen. Men det görs det även på andra områden, så det är inte det värsta utan insikten att vargen är bannlyst från mer än halva Sveriges yta på grund av någon sorts hänsynslös tolerans mot en försvinnande liten klick människor som vill ägna sig åt renskötsel i landet Sverige.

P.S Det är bara de av samisk härkomst som har rätt att vara medlemmar i en sameby och därmed bedriva renskötsel.


12/4 2011

torbjorns_byte

Torbjörn will have meat on meny today, guaranteed fresh and ecological.

 

27/3 2011

Jaktsäsongen är igång, dock utan bössa för Torbjörns del.

cat_hunting

25/3 Off-pist rätt ner i lyan


Några pojkar åker off-pist och rammar ett björnide. Kvällstidningarna skriver att björnen DROG NER pojken i idet, bet och rev sitt offer. Björnen får förmodligen bikta med sitt liv -var är logiken i den här historien?

Fortsättning 29/3: Mot alla odds fick den här helt osannolika händelsen en annan vändning än vad undertecknad kunde tro! De modiga barnen bidrog till ett positivt intresse kring björnarnas öde med sina lillgamla betraktelser och uttalanden i pressen. En solskenshistoria var under uppsegling, något som många av oss sannerligen hade behövt efter alla naturkatastrofer och annat elände.

miss_minni_sover

Väck inte den isbjörn som sover

Men tyvärr så bestämde någon ansvarig (?) på länsstyrelsen i Jämtland att naturen skulle ha sin gång och inget daltande eller skattemedel skulle satsas på några vilsna nallar. Inget gulligull med rovdjuren i Jämtland. Med vad har naturens gång med saken att göra när barn åker skidor över ett björnide och ramlar i? Eftersom barnen klarade sig lindrigt undan, hade det varit ett ypperligt tillfälle för riktigt bra goodwill för regionen att medverka för en återförening av de tre björnungarna och deras abrupt väckta mor. Hade det inte varit läkande kroppsligt och själsligt för de små människo gossarna att veta att tack vare dem så blev det en bra avslutning på den ovanliga skidturen? Nej, så resonerar man inte i Jämtland. Trots mycket expertis i landet vidtog man inga insatser för att hålla björnungarna vid god vigör, utan väntade tills man kunde avliva dem med motiveringen att de var i dåligt skick. Undrar om de ansvariga är nöjda och stolta över vad de har åstadkommit?


21/3 2011

Claudia Galli uttalar sig om programmet "Huset fullt av hundar":

– Jag har inga problem med att vara programledare för det här programmet, säger hon.

Rosenstaren är inte det minsta orolig för Gallis del utan tycker synd om hundarna som reduceras till slit och släng rekvisita. Detta faktum kan inte ens det sliskiga manuset dölja. Betyget blir: 5 dvärgbandmaskar av 5 möjliga.


20/3 "Dalmatiner och andra pelikaner" av Brutus Östling.

Brutus Östling är ju en mästerlig fotograf och en av husets favoriter men senaste boktiteln måste helt klart undersökas vidare! Extra halsskinn har man ju varit med om men....

extra_halsskinn


20/2 2011

Vargjakten sker med skoter i Bollnäs kommun

skogenBollnäs kommun har satt sig på kartan genom sina usla skoterförare. Någon hade nämligen råkat köra över en varghona med skoter och sedan slagit ihjäl henne. Obduktionen visade revbensbrott, ett benbrott och skallskador. Antagligen är alla sätt bra sätt att jaga varg i Bollnästrakten. Källa: ATL.

6/8 2011 Brutalt jaktbrott på väg att klaras upp? Uppdatering , läs mer på Adam Skevstads blogg.

 


20/2 2011

En kramgo bonde med lite oflyt finnes i Kramfors

Den 2/2 2011 rapporterade ATL (Lantbrukets Affärstidning) att två djurskyddshandläggare från länsstyrelsen i Västernorrland hade efter ett tips hittat 36 döda nötkreatur på en gård utanför Kramfors. Även nötkreatur i dåligt skick påträffades i ladugården, åtminstone ett djur avlivades på plats av djurskyddsskäl. Utöver detta fanns 50 utegående nötkreatur, 30 får och 8 hästar på gården. I vilket skick dessa djur befann sig framgår inte av artikeln. Länsveterinären gjorde en anmälan om brott mot djurskyddslagen.

Det går att läsa i Allehanda samma dag att chefen för länsstyrelsens sektion för djurskydd Peter Ekström inte ansåg att det var aktuellt med något omhändertagande av de överlevande djuren. Som han uttryckte det visste man inte dödsorsaken, man visste ju inte om djuren hade svultit ihjäl (sic!).  Han var dock snabb på att berätta att ”generellt brukar djurinspektörer förklara att när djur far riktigt illa handlar det ofta om personer som hamnat i en ekonomisk akut situation eller jordbrukaren drabbats av någon personlig tragedi”. Vad han tror om det aktuella fallet vill han inte uttala sig om. Peter Ekström kunde dock sträcka sig så långt att han konstaterade att det har funnits brister på gården tidigare. Man får hoppas att socialnämnden inte tillämpar samma synsätt på barn; ” vi tog hand om de som såg mest misshandlade ut, resten kan bo kvar”.

abanded

Om det är så som Peter Ekström beskriver, att den gängse uppfattningen bland länsstyrelsens personal är att grava fall av vanvård orsakas oftast av dålig ekonomi eller någon annan personlig omständighet som går under benämningen ”personlig tragedi” (givetvis med syftning på människan belägenhet inte djurens), så uppstår det ett logiskt dilemma. Om den aktuella lantbrukaren vanvårdade 36 nötkreatur till döds, såsom de yttre tecken indikerade, är det inte märkligt att man inte omhändertog de djur som påträffades fortfarande vid liv på hans gård? Blev hans personliga tragedi omedelbart avhjälpt när det upptäcktes 36 kadaver i hans ladugård? Togs beslutet att inte agera med hänsyn till lantbrukaren eller djuren? På grund av omständigheterna kan det vara bättre att inte flytta djuren från gården men minimikravet måste ändå vara att kontrollmyndigheten anlitar någon professionell person som ansvarar för att de överlevande djuren tas om hand på ett adekvat sätt.

Man hoppas att även Ekström granskar sina chefsrutiner eftersom länsstyrelsens saktfärdighet eller rättare sagt frånvaron av agerande ledde till att djurens lidande förlängdes avsevärt. Hans Sidbäck hade nämligen gjort en anmälan om misstänkt vanvård på den aktuella gården redan den 6 april 2010, nästan elva månader tidigare.  Sidbäck hade även haft telefonkontakt med länsstyrelsen vid flertal tillfällen under våren och sommaren. Enligt Peter Ekström fanns inga noteringar om detta. Nu har Hans Sidbäck JO-anmält länsstyrelsen i Västernorrland för att undvika att sådan bristfällig myndighetsutövning upprepas.

Vad säger då lantbrukarnas branschorganisation? LRF har inte varit sen att gå ut med ett uttalande som vill klassa vanvårdsskandalen under rubriken ”personlig tragedi”.  Till saken hör att den aktuella djurplågaren inte är vem som helst utan har haft tunga förtroendeuppdrag inom näringen, och då är det extra viktigt att skyla över de långvariga missförhållandena och bedyra att lantbrukaren är ett offer för omständigheterna. Inte nog med att man slätar över ett sådant agerande, det vädras ofta åsikter att missförhållandena inom lantbruksektorn inte ska rapporteras i branschtidningar såsom ATL eller Land. Det är ofattbart att dylika rötägg försvaras av företrädare för branschen när det i längden drabbar även de lantbrukare som ger god djuromsorg ett egenvärde och inte ser det endast som ett försäljningsargument utan innehåll.

Förmodligen bottnar många brott i någon typ av personlig tragedi men det är uppseendeväckande ofta som detta tas fram som en förmildrande omständighet och ursäkt när djur utsätts för vanvård och långdraget lidande. Upprepas detta mantra tillräckligt ofta så blir det till slut en accepterad sanning.
Nej, så här kan det inte fortsätta, låt dessa marodörer få ett kännbart straff även om deras primära avsikt inte varit att förorsaka gärningen, de har ändå ställt sig likgiltiga inför konsekvenserna av sitt handlande (dolus eventualis)! Tamdjuren kan aldrig påverka sin situation utan är helt beroende av oss, vilket också ger oss ett ansvar att skaffa hjälp om vi inte mäktar med att ta hand om våra djur. Djur svälter inte ihjäl på några dagar, processen är utdragen och plågsam. Så gott som alltid har missförhållanden i djurhållningen pågått under en längre tid och därmed möjlighet att söka hjälp. Underlåtenhet att ordna skötsel för sina djur ska leda till mer obehagliga konsekvenser än vad erkännande av sina personliga tillkortakommanden medför!


Skicka en Alla Hjärtans Dag hälsning via PETA!

valentine_gala_PETA

Picture from PETAs home page.

A message from PETA's president:

Wondering what to get your sweetie this Valentine's Day? Here's something that will not only express your affection for your beloved but also show your love for animals — a PETA Present!

PETA Presents are virtual gifts that support PETA's fight to stop cruelty to animals. Order a present today and you can have a cool e-card and notification of your gift sent to your sweetheart on the 14th. Every PETA Present supports PETA's lifesaving work and is sure to bring a smile to the face of a loved one.

Check out just a few of PETA Presents on PETAs home page.

Kind regards,

Ingrid E. Newkirk
President


25/1 2011

Helleluja!

sans borde ge Helle Klein priset som årets (trots att det fortfarande är januari) medlemsvärvare.

Roligt var det i alla fall att lyssna på Kleins ologiska svada som var helt utan vett och sans.


Bort med dessa gräsliga hästdroskor
från storstadstrafik!

5/1 2011

Äntligen någon som reagerar! Såg på PETAs hemsida en kampanj med syftet att få bort dessa stackars hästar från storstadstrafiken. Det är sorgligt att se utslitna hästar som drar runt turister dagarna (och nätterna) i ända. Såg senast sådana sorgliga hästekipage i Atlanta. Många av dessa hästar är dessutom halta. Gräsligt, vilket trist liv! Tänk på din makt som turist och vägra stödja sådant grymt utnyttjande av hästar! Dags att säga ifrån på allvar!

P.S Läs även på WSPAa hemsida hur du kan stödja djurvänlig turism.


Jägarlogik

29/12 2010

Läste idag i den lokala blaskan en skribent oja sig över en tidigare insändare som verkar ha förordat jaktfria områden runt storstäder. Skribenten tillhör kategorin: "lodjuren leker med (japp, hans egena ord) och dödar alla rådjur som jag vill döda själv". Det har vi ju hört förr, den empatiske jägaren som bara vill döda för att det är ju så naturligt.

Men sedan kommer crescendot: han fortsätter nämligen: "Mycket nöje", "Nästa år möter hon kanske vargen i löparspåret också!".

Jamenn, herr jägare, ingen varg har skadat någon motionär men vi alla har det i färskt minne hur en jägare nyligen sköt ihjäl en motionär i skidspåret. Hade den motionären mött en varg istället så hade han varit vid liv idag.


Vad hände med Katten Lo?

25/12

Jo, den fina kattflickan Lo visade sig vara en liten Assar. Han trivdes ju inte så bra hos oss och flyttade raskt några mil norrut till Fru A. De två fann varandra direkt.

Assar har redan hunnit besöka Börje Rembackens nya klinik där han omvandlades till det, blev vaccinerad mot diverser kattkrämpor och fick ett identitets chip. Tänk om flera kattägare kunde kosta på sig att kastrera och ID-märka sina katter så skulle vi minska antalet förvildade katter. Hemlösa katter lider i vinterkylan och går en kvalfull död till mötes. Men det var ju härligt att Assar fick ett så bra hem!

Vi önskar Assar lycka till i sitt nya hem!

 

Torbjörn testar sin julklapp och verkar vara rätt nöjd medan dalmatinerna hade sönder sina nya leksaker innan kameran hann plockas fram.

Finns dörren till Narnia i vårt garage?

1/12 2010

torbjorn

Igår kväll lyckades Märta och hennes man fånga in den hungriga katten som raskt transporterades till vårt garage. Katten Lo uppskattade dock inte detta tvångs-omhändertagande, trots gratis käk och 35° höjning i omgivnings-temperatur
(starttemp: -20°C) utan lämnade sin bur efter ett tag och försvann spårlöst!

Borta, gone, puts väck!

Efter idogt men resultatlöst letande lämnade vi till slut garaget och katten åt sitt öde. Morgonen därpå, efter lika idogt letande, dök den ofrivillige inneboenden plötsligt upp bland pjäxor, dynor och campingstolar. Glädjen var kanske inte helt ömsesidig...? Nåja,vi fortsätter ett tag till tills vi hittar en orolig husse/matte som saknar sin katt våldsamt eller någon annan som kissen önskar umgås med -Vad sägs om en skock vilda dalmatiner och den stilige herr Torbjörn?

29/11 2010 Första advent

Kattens Dag

gosigtLäste på Djurskyddets hemsida att Kattens Dag firades igår (28/11). Det är ju bra att katterna uppmärksammas åtminstone under en dag på året. Det var igår det.
Idag blev vi uppringda av en granne som ville ha hjälp med en kringstrykande katt som ingen känns vid. Grannarna har ingen möjlighet att själva ta hand om denna kisse men har börjat ge den mat nu när vintern har slagit till ordentligt (-15°C i skrivande stund), och katten återvänder ihärdigt till deras veranda. Efter detta nödrop var det bara att lösgöra sig från soffan och rusta sig för kattjakt. Trots mycket lock och pock och många kontakter med Kattnestorn Lena har vi inte lyckats fånga in denna skygga misse ännu. Man undrar var denna arma katt tillbringar natten och hur den har hamnat i denna obarmhärtiga sits?  Fortsättning följer…


 

 

27/11 2010

Den svenska djurskyddslagen (1988:534) -Hårdaste i världen…..

Oj vad den är bra, den svenska Djurskyddslagen och dess tillämpning! Vi kan verkligen andas ut efter att fått höra att inget brott kunde bestyrkas på den Hultströmska grisfarmen enligt kammaråklagare Forsberg. Bra jobbat!

Åklagarens motivering till att slänga fallet på soptippen lyder: ”Sammantaget indikerar de bedömda filmsekvenserna att brister i hanteringen av sjuka och skadade djur kan föreligga, men i de individuella fallen går det inte utifrån filmsekvenserna att till 100% intyga att inte rimliga åtgärder vidtagits för att undvika lidande”.

medalj

Japp, det var precis vad jag har misstänkt hela tiden! Herr fd Scanordförande gjorde nog allt som stod i hans makt för att göra de olydiga och stökiga grisarna lyckliga. Vad svarade de med: jo, åt upp sin halm och halva grannen, och betedde sig allmänt svinigt! Fy! Gammal sanning gäller än idag, otack är världens lön!

Det lär dock bli lättare för den stackars grisbonden i framtiden när jordbruksminister (=landsbygdsminister) Erlandssons önskemål om reformering av djurskyddslagen går igenom. Ministern brinner för utvidgad egenkontroll och färre kontroller av länsstyrelsen, allt för att underlätta för den sk näringen som han själv representerar.

Nu tycker jag faktiskt att man kan gå ett snäpp längre och ställa krav även på djuren. Precis som ordet egenkontroll antyder så bör faktiskt ansvaret för djurskyddskontrollerna ligga på djuren. På detta sätt skapar vi lugn och harmoni och minsta möjliga insyn så att vi kan fortsätta vara stolta över den svenska djurskyddslagen, världens hårdaste!

P.S  De Hultströmska grisarna måste vara av särskilt stökig art eftersom det var lika eländigt i den nämnda stian vid Djurrättsalliansens återbesök nyligen!

En lortgris är alltid en lortgris!


17/10 2010 Häpnadsväckande förljuget skuggan

Bläddrade i reklamtidningen Buffé och såg en bild som är mer friserad än bilden till höger.

Tidningsbilden visar leriga grisar i utomhusmiljö med gräs, gyttja och en vattenpöl -och finns i reklamen för ICA och Svenskt Sigill.

Texten lyder:”Svensk gårdsgris”.
 ”ICA Selection Gårdsgris kommer från fyra (sic!) noggrant utvalda gårdar i Sverige där särkilt höga krav ställs på djuromsorg och grön el gäller”.

".. suggorna extra mycket halm att böka i och gödgrisarna får bara svenskodlat foder, ofta från den egna gården”.

Oj oj oj, hela fyra gårdar där man ställer särkilt höga krav på djuromsorg, man tackar! 

Läser texten igen och begrundar, det står inget om utevistelse som bilden visar. Extra mycket halm att böka i lovas däremot. Inte så mycket att komma med tanke på hur dagens standard är på grisgårdarna. Det är lätt att göra det obefintliga till extra mycket.

Fast inget ont i att man ger grisarna extra halm men varför vill man ge sken av att den svenska grisen eller åtminstone Svensk gårdsgris går ute och bökar? Det scenariot är ju lika sann som en simskola i Sahara.

Tog mig faktiskt tid att läsa vad som står i Svenskt Sigills stadgar. Vad garanterar Svenskt Sigill? Utomhusvistelse för grisar? Nej, inte alls. Det som Svenskt Sigill har i sitt program är att varje producent gör en årlig genomgång av den egna besättningen (ja, det är sant!) enligt en checklista. Detta kallas för ”Miljöhusesyn”.

Det är ungefär lika trovärdigt som om varje trafikant kontrollerade sin egen rattonykterhet årligen och satte ett kryss i en blankett -för arkivering i den egna byrålådan.

Detta är dock helt i linje med vad den nuvarande landsbyggdsministern förespråkar. Nämligen att den svenska djurskyddskontrollen skall bedrivas till stora delar av sk egenkontroll. Det är dagens honnörsord när resurserna för djurskyddskontrollerna är otillräckliga och regeringen vill undvika insyn i dagens djurproduktion i det nya matlandet Sverige.

Faktum är att många producenter och handlare är beredda att lansera ett gott djurskydd som ett varumärke och försäljningsargument för oss konsumenter, men väldigt få producenter är beredda att genomföra några reella förbättringar för djuren. Därför gäller det att vi konsumenter skaffar information och ställer krav på ett gott djurliv och inte bara accepterar all glättig reklam om utegående kossor och grisar!

bluffen


5/10 2010 Varför deltar riksdagsledamöterna i en gudstjänst vid riksdagens öppnande?

Dagens debatt har handlat om varför vissa reste sig och gick men det som är mest häpnadsväckande är varför de folkvalda överhuvudtaget gick till Storkyrkan? I dagens Sverige borde religionerna vara något som utövas i den privata sfären och inte tvingas på andra. Visserligen finns det mycket utveckling som återstår inom många områden men att inrätta samhället efter tomtar och troll känns ej bra.

Läs Anders Mathleins kloka ord om religionsfrihet i boken "Feel Bad och Må Bra". Överlevnadsboken för pessimister. Han skriver följande:

".. många blandar ihop respekt för andra människors rätt till sin tro med respekt för trons innehåll".

Det är en jädra skillnad! Mycket klokt sagt i dessa grumliga tider.

*Dagens roligaste kommentar kommer från Vatikanen, en stat befolkat av män med lustiga hattar, angående Nobelpriset i medicin. Kort och koncist; "Oacceptabelt!"


Nu har vi valet bakom oss och oavsett vad vi tycker om resultatet är det dags att uppvakta politikerna i viktiga aktuella frågor!

Ingen förbättring har skett på minkfarmerna trots att flera organisationer har påvisat grava missförhållanden på ett stort antal minkfarmer.

De nuvarande djurskyddslagarna efterlevs inte och pälsfarmarna kan fortsätta med sin dåliga djurhållning eftersom länsstyrelserna har så bristfälliga resurser att knappt några rutinbesök görs. Även i de fall brister har uppdagats efter anmälningar görs inga uppföljningsbesök, vilket medför att pälsfarmarna kan fortsätta hålla sina djur under vidriga förhållanden!

Läs mer om detta på Djurens Rätt hemsida och skriv till de lokala politikerna och jordbruksministern -och protestera!

Free counters!